Als product owner, marketeer, UX- of visual designer, webanalist of CRO-specialist heb je zicht op veranderende trends in de analytics data van je website of applicatie. Je ziet bijvoorbeeld dat er meer mensen afhaken op een bepaald punt in de funnel, een afname in het aantal afsluitingen of aankopen van een product of dienst, of een afname in de click-through rate van generieke naar specifieke pagina’s, enzovoorts. Ook zonder dat er aanwijsbare veranderingen optreden in de data, is het interessant om eens kritisch naar een website te kijken vanuit de ogen van de gebruiker. Tijdens een usability dag kijken we met behulp van eyetracking, facial coding en EEG-neuro onderzoek naar het gedrag van een (potentiële) gebruiker op (onderdelen van) je website, om zo onderliggende problemen in kaart te brengen. Tegen één of meerdere van de volgende problemen of uitdagingen kunnen gebruikers aanlopen:

1. Jouw bezoekers lopen vast bij het bereiken van hun doel

Bij het aanvragen van een creditcard wordt gevraagd om de gegevens van de klant, waarbij de klant er tijdens het invullen achter komt dat er een foutje is gemaakt bij het invullen van een van de eerdere velden. In een usability onderzoek kom je erachter dat gebruikers er niet in slagen om eerder ingevulde velden aan te passen, omdat dit niet wordt gecommuniceerd of in het webdesign op logische wijze naar voren komt. De gebruiker loopt vast en haakt af.

>> Download gratis whitepaper: “Aan de Slag Met Usability Onderzoek”.

2. Je bezoekers raken gefrustreerd

Bij het aanschaffen van een telefoonabonnement wordt een invulveld, zoals ingangsdatum, verkeerd ingevuld in de funnel. Tijdens een usability onderzoek kom je erachter dat de foutmelding bij het verkeerd invullen visueel onvoldoende opvalt en dus niet wordt opgemerkt door de gebruiker. De gebruiker raakt gefrustreerd omdat hij of zij niet verder kan met het afsluiten van het abonnement.

3. Gebruikers raken van het juiste pad af

Bij het opzoeken van informatie over jouw energieverbruik kan de menu structuur dusdanig zijn ingedeeld, dat de subsectie waar deze informatie te vinden is ‘verborgen’ is. In een usability onderzoek kom je erachter dat de menu structuur niet faciliteert in het gemakkelijk en snel opzoeken van relevante informatie, waardoor gebruikers op verkeerde pagina’s terechtkomen.

4. Gebruikers interpreteren de inhoud van je website verkeerd

Bij het claimen van een promotie krijgt de klant informatie over hoe en waar men dit kan doen. In een usability onderzoek kom je erachter dat de geboden informatie verkeerd wordt geïnterpreteerd, waardoor de gebruiker niet op de juiste pagina uitkomt waar de promotie kan worden geclaimd.

5. Het ontbreekt de gebruiker aan informatie die nodig is om het doel te bereiken

Bij het afsluiten van een hypotheek mist de (potentiële) klant informatie om een afspraak te kunnen maken met een hypotheekadviseur. In een usability onderzoek kom je erachter welke soort informatie wordt gemist, aan welke informatie de gebruiker behoefte heeft en op welke plek hij/zij deze informatie graag terug zou zien.

De eerste stap in het optimaliseren van een website of applicatie is het vaststellen van een of meerdere van bovenstaande problemen. De in kaart gebrachte problemen vormen vervolgens het uitgangspunt voor oplossingen om de website beter in te richten naar de wensen en behoeften van de gebruiker. Soms is de oplossing voor de hand liggend en ligt deze verscholen in het probleem, de oplossing kan ook worden aangedragen door de gebruikers in het usability onderzoek of er wordt samen met de usability onderzoekers van WUA gebrainstormd over de oplossing.

Weten waar jouw website gebruikers tegen aanlopen? Vraag een demo aan of lees meer over hoe een usability onderzoek in zijn werk gaat.

Aan de slag met Nextlevel Usability Onderzoek

Doelgericht je digitale gebruikservaring optimaliseren. Lees er alles over in deze gratis whitepaper.

Download whitepaper