WUA biedt sinds 2013 naast het kwantitatieve benchmarking onderzoek ook kwalitatief usability onderzoek aan. Onze UX-experts kijken wekelijks in ons speciaal ingerichte WUA Usability Lab samen met klantenteams de consument in de ogen: we zien letterlijk wat de consument beweegt en kunnen per seconde de online klantreis volgen.

Wat is usability onderzoek ook alweer?

Even het geheugen opfrissen. Kwalitatief usability onderzoek geeft inzicht in de gebruiksvriendelijkheid van je website of applicatie. Door middel van usability onderzoek kunnen dus we de gebruiksvriendelijkheid van een product meten. Als het gaat om een website of applicatie, is usability te omschrijven als hoe effectief, efficiënt en comfortabel een product of online dienst is in het gebruik.

>> Download gratis whitepaper: “Aan de Slag Met Usability Onderzoek”.

Usability onderzoek bij WUA: Zo werkt het

Bij WUA testen we de gebruiksvriendelijkheid van digitale producten middels kwalitatief onderzoek. Kwalitatief onderzoek helpt ons bij het verzamelen van ‘insights’ die gebruikt kunnen worden bij het ontwikkelen of optimaliseren en verbeteren van je design. Aan de hand van scenario’s of opdrachten lopen we met (potentiële) gebruikers door de online omgeving en achterhalen we gaandeweg eventuele knelpunten en checken we uiteenlopende aannames.  

Dit doen we door te observeren en door specifieke elementen uit te vragen. Het doel hierbij is niet om de aannames cijfermatig te valideren of te verwerpen, het doel is om kwalitatieve inzichten te verkrijgen die het uitgangspunt kunnen vormen voor je designs en voor het opzetten van (nieuwe) testen. 

Een kleine steekproef zegt soms voldoende

Om deze reden hebben we voor usability onderzoek dan ook geen grote steekproef aan respondenten nodig. Onderzoek heeft aangetoond dat een steekproef van 5 respondenten voldoende is om 85% van de problemen in jouw design te detecteren  Het opzetten van usability onderzoeken met een grotere n dan 5 (uitzonderingen m.b.t. onderzoekspopulaties of uitgebreide testomgevingen daargelaten) is dan ook vaak onnodig.  

Herhaaldelijk testen met een kleine n, dat is veel wenselijker. Het geeft je de kans om uit onderzoek voortgekomen verbeterpunten door te voeren en wederom te valideren aan de hand van usability onderzoek. Dit wordt in mooi Engels iterative design genoemd. We zien dat dit bij meerdere klanten van WUA effect heeft gehad en nog steeds heeft.

Unieke combinatie van benchmarking onderzoek en kwalitatief usability onderzoek

Usability onderzoek kan natuurlijk op zichzelf staand worden uitgevoerd om websites of apps te verbeteren, maar kan ook een mooie aanvulling vormen op de kwantitatieve Web Performance Scan door WUA. Aan de hand van de WUA Web Performance Scan kom je erachter hoe consumenten opzoek gaan naar jouw product of dienst. Hoe jouw website het doet ten opzichte van de concurrentie, wat goed gaat en wat beter kan op de website.

Deze inzichten helpen jou de customer experience van je bedrijf te verbeteren en je online sales en conversie te verhogen. Een usability onderzoek vormt hier een mooie aanvulling op omdat kwalitatief onderzoek je de mogelijkheid biedt de achterliggende motivaties en behoeften van de klant te achterhalen en live vanuit de meekijkruime in het WUA Usability Lab met de (potentiële) klant door de online omgeving “heen te lopen”.

Usability onderzoek kan ook dienen als een laagdrempelige en to-the-point ‘nameting’, waarbij de op basis van de WUA Web Performance Scan doorgevoerde verbeteringen kunnen worden gevalideerd.

Usability onderzoek met Eye-tracking

Bij WUA maken we tijdens usability onderzoek gebruik van eye-tracking om de oogbewegingen van de (potentiële) klant te kunnen volgen. Inzicht in de oogbewegingen helpt ons om beter te begrijpen hoe de gebruiker door de website of app heen loopt, doordat voor zowel voor de onderzoeker als voor de meekijkende klant inzichtelijk wordt waar de respondent naar kijkt.

Next level Usability onderzoek bij WUA met neurtooling

Vanaf deze maand hebben we het usability onderzoek bij WUA uitgebreid met neurotooling. Naast het meten van ‘attention’ door middel van de eye-tracking apparatuur, zijn we nu ook in staat om de motivatie van respondenten te meten door middel van EEG (neuro) apparatuur. Next level Usability onderzoek dus!

Dit geeft ons de kans om inzichtelijk te maken wat de mate van engagement is (boring vs. excited) en de ‘workload’ van informatie in de hersenen (makkelijk of moeilijk) van jouw potentiële klanten. Met behulp van deze tool zullen we nog beter in staat zijn om inzichtelijk te maken hoe klanten jouw website of app ervaren en hoe deze geoptimaliseerd kan worden.

Ben je benieuwd naar het vernieuwde lab, wil je meer weten over de toegevoegde waarde van onze neurotooling of een keer vrijblijvend kennismaken om te kijken hoe Usability onderzoek bij WUA jou kan helpen met je digitale uitdagingen? Ik maak graag kennis met je!

Aan de slag met Nextlevel Usability Onderzoek

Doelgericht je digitale gebruikservaring optimaliseren. Lees er alles over in deze gratis whitepaper.

Download whitepaper