Door geavanceerde technieken in te zetten kunnen we, met onze klanten, letterlijk door de ogen van de consument naar een website of app laten kijken. Er zijn uiteenlopende technieken die we inzetten, grofweg te categoriseren in eyetracking, facial coding en EEG-neuro onderzoek. In dit artikel gaan we dieper in op eyetracking bij WUA, welke onderdelen meet je met behulp van deze techniek?

Om de ogen te tracken van de respondent gebruiken wij speciale hardware van Tobii. Hierdoor kunnen wij precies zien waar de respondent zich op focust. Wij zien dus niet alleen de cursor van de respondent, maar ook het focus punt van zijn of haar ogen.

Door dit gegeven kunnen wij een kwalitatief hoogstaande analyse uitvoeren op jouw website. Zo zien wij bijvoorbeeld naar welk element de respondent als eerste kijkt wanneer hij/zij op de desbetreffende webpagina komt. Door de iMotions Eye Tracking software kunnen we de visuele aandacht van gebruikers vaststellen, analyseren en visualiseren. Dit doen we aan de hand van 10 meest voorkomende eye tracking methodes.

>> Download gratis whitepaper: “Aan de Slag Met Usability Onderzoek”.

Fixation en Gaze Points

Fixation en Gaze Points zijn uitkomsten die je als klant maar gedeeltelijk meekrijgt tijdens een usability dag. Door alle kwalitatieve input van de gebruiker en de actiepunten die daaruit voortkomen in de tussentijdse teamdiscussies, is het soms lastig om tegelijkertijd te zien waar een gebruiker naar kijkt. Dit is echter wel data die we verzamelen en rapporteren om meer inzicht te krijgen in onderbewuste processen die anders worden bepaald door onze vooroordelen en voorkeuren.

Onze eyetracker (Tobii Pro X2-30) verzamelt 30 staarpunten per seconde, dit betekent dat je tijdens een live usability dag veel staarpunten mist. Een reeks van staarpunten met minimale afstand wordt geclusterd en noemen we fixatie. Dit staat gelijk aan het punt waar de meeste visuele attentie naartoe gaat. Deze uitkomsten kunnen we ook visualiseren in een rapport, zodat je deze eventueel kunt delen met andere geïnteresseerde teamleden die niet aanwezig konden zijn bij deze dag.

Heatmaps

Is een verzameling van Gaze Points met een kleurovergang van rood (wordt het meest naar gekeken) naar groen (wordt minder naar gekeken). Een heatmap is een tool om snel weer te geven waar het meest en het minst visuele aandacht aan wordt gegeven of wat er wordt genegeerd. Heatmaps kan je gemakkelijk per respondent vergelijken.

First Fixation Duration

Duur van een bepaalde fixatie.

Time to First Fixation (TFF)

De Tijd tot Eerste Fixatie (TTFF) geeft aan hoeveel tijd een bezoeker nodig heeft om vanaf het begin van de stimulus (filteroptie in een webshop) naar een specifieke Area of Interest te kijken.

Areas of Interest (AOI)

Is een tool waarmee je een bepaalde regio van een stimulus selecteert om hier vervolgens verschillende metingen te laten weergeven. Zo zou je van een webshop de filteroptie kunnen selecteren om te kijken wat de gemiddelde tijd is voordat deze mogelijkheid door de websitebezoeker wordt gezien. Verder kan je ook zien hoe lang bezoekers naar een regio hebben gekeken, hoeveel tijd zij in deze regio hebben doorgebracht, hoeveel fixaties er worden geteld en hoe vaak mensen weg- en terugkeken.

Time spent

De bestede tijd meet de tijd die bezoekers nodig hebben gehad om naar een bepaalde Area of Interest te kijken. Zo zou langdurig kijken naar een afbeelding in een webshop geassocieerd kunnen worden met een hogere interesse. Om meer inzicht te krijgen in de emotionele reactie bij verschillende stimuli, is het goed om deze data naast de EEG data en Facial Expression data te leggen.

Ratio

De ratio geeft aan hoeveel bezoekers daadwerkelijk naar een bepaalde stimuli hebben gekeken. In het webshopvoorbeeld zou je dit kunnen vergelijken met een afbeelding. Wanneer de afbeelding er niet in slaagt om de aandacht van de meeste bezoekers te trekken, moet deze aantrekkelijker worden gemaakt.

Fixation sequences

Een fixatiereeks vertelt ons waar een bezoeker van een website naar keek, hoe lang dit duurde en op welk moment dit plaatsvond (aan het begin of einde van een sessie). De volgorde van de aandacht van een bezoeker is een veelgebruikte maatstaf omdat het de interesse van de persoon deels weerspiegelt.

Revisits

Het aantal herhalingen geeft informatie over hoe vaak een deelnemer zijn blik op een bepaalde plek (AOI) heeft geworpen. Met deze informatie kunnen we erachter komen welk website-element of tool in een applicatie herhaaldelijk de aandacht heeft getrokken van de bezoeker. De reden hiervoor kan zijn dat het element of de tool prettig of amuserend is om naar te kijken, maar het kan ook zijn dat het element verwarrend of zelfs frustrerend is. Dit is informatie die de Eye Tracker alleen niet kan verduidelijken en dat is waarom we gebruik maken van andere tools zoals de EEG en Facial Expression Analysis.

Eyetracking in usability onderzoek

Bij een usability onderzoek kijk je als bedrijf live mee met wat een consument op jouw website doet. Echter mis je tijdens zo een live usability dag veel staarpunten (ookwel Fixation- and Gaze points). Met behulp van de eyetracking software van Tobii wordt er in kaart gebracht waar een consument naar kijkt en hoelang zij blijven hangen. Op deze manier is het mogelijk om heatmaps (waar wordt het meest of minst naar gekeken) te creëren, maar geeft het ook inzicht in welke gedeeltes van de website de meeste aandacht krijgen en hoelang men daar doorbrengt of wanneer de websitebezoeker wegkijkt. In combinatie met andere tools, zoals EEG kunnen wij bij WUA ook dieper ingaan op de emotie die een bezoeker ervaart bij het volbrengen van een taak op de website.

Weten wat Eyetracking in de vorm van een usability onderzoek voor jouw bedrijf kan betekenen? Vraag een demo aan! Of lees meer over welke uitdagingen usability onderzoek oplost.

Aan de slag met Nextlevel Usability Onderzoek

Doelgericht je digitale gebruikservaring optimaliseren. Lees er alles over in deze gratis whitepaper.

Download whitepaper